Meniere ja ruokavalio

Kuvassa eri mausteita

Menierikoille suositellaan vähäsuolaista ruokavaliota, koska useimmilla menierikoilla vähäsuolainen ruokavalio vähentää nesteen kertymistä sisäkorvaan ja siten helpottaa Menieren taudin oireita.

Suolan voi jätää lisäämättä ruokaan ja sen voi korvata tuoreilla tai kuivatuilla yrteillä, pippureilla, laakerinlehdillä, sitruunalla tai muilla mausteilla. Lipstikkaa on pidetty hyvänä lihaliemikuution korvaajana. Reseptien suolan määrän voi myös vaikka puolittaa.

Suolaisissa hiivaleivonnaisissa suolan kokonaan pois jättäminen voi aiheuttaa sen, että leivonnainen ei kohoa niin hyvin, mutta sämpylöitä voi ihan hyvin leipoa ilman suolaakin.

Ravintola-annoksia tilattaessa hyvä vaihtoehto on sanoa, että tilaa annoksen ilman lisättyä suolaa. Silloin kastikkeet ja muut lisukkeet saa lautaselleen, mutta kokki ei ripottele annokseen ylimääräistä suolaa.

Meniere-potilaan ruokavalio (Linkki sisäiselle sivulle pdf-tiedostoon)

D- ja C-vitamiinit meniereikon ruokavaliossa.  D-vitamiinin määräksi suositellaan 50-100 µg ja C-vitamiinin määräksi 1-2 g vuorokaudessa. (Linkki sisäiselle sivulle pdf-tiedostoon)

Jodi menierikon ruokavaliossa. (Linkki sisäiselle sivulle pdf-tiedostoon)

Vähemmän suolaa sisältävät leivät.  (Linkki ulkoiselle Leipätiedotus -sivustolle. Linkissä oikeassa reunassa pdf-tiedosto, jossa lista myynnissä olevista vähäsuolaisista leivistä.)

Vähän suolaa sisältäviä elintarvikkeita. (Linkki ulkoiseen THL:n ylläpitämään elintarvikkeiden kansalliseen koostumustietopankkiin)

Paljon suolaa sisältäviä elintarvikkeita, joita suositellaan välttämään.  (Linkki ulkoiseen THL:n ylläpitämään elintarvikkeiden kansalliseen koostumustietopankkiin)

Mauton elämäni Blogspotissa ja Instragramissa Menierikon ruokablogista vinkkejä ruoanlaittoon. Taina. (Linkit ulkoisille sivuille Blogspot:iin Instagramiin)